Mějte jasno v úrokových sazbách. Hypoteční kalkulačka napoví

Mějte jasno v úrokových sazbách. Hypoteční kalkulačka napoví

Podpis smlouvy o hypotečním úvěru představuje jeden z velkých životních milníků. Aby taky ne, když se k hypotéce zavazujete na dvacet nebo třicet let a každý měsíc o sobě dá vědět s odchozí platbou. Nedopusťte, aby se pro vás stal vysněný domov náročným finančním břemenem. Mějte jasno s užitečnými online nástroji, hypotečními kalkulačkami.

Zjistěte, která banka vám nabídne nejvýhodnější úrok. Nemusíte příliš bádat, pročítat všechny weby nebo prochodit troje střevíce návštěvami jednotlivých institucí. Hypoteční kalkulačka online vám pomůže s volbou vhodné banky na několik kliknutí.

Získejte přehled s hypoteční kalkulačkou

Hypoteční kalkulačka vám na základě vložených dat pomůže odhadnout výši měsíčních splátek. Operuje s údaji o hodnotě nemovitosti, požadované výši úvěru a délkou fixace úrokové sazby. Ukáže vám, jak zadané parametry mohou ovlivnit nejen celkovou délku splácení, ale také výši úrokové sazby.

Samotná výše úrokové sazby však neříká, kolik skutečně zaplatíte. Věnujte proto pozornost RPSN (roční procentní sazbě nákladů), která zahrnuje všechny poplatky spojené s úvěrem.

Některé kalkulátory hypotéky také umožňují volbu mezi účelovou hypotékou (na bydlení) a neúčelovou hypotékou (na cokoliv, tzv. americká hypotéka).

Simulujte různé scénáře

Zkoušejte, optimalizujte a laďte konečnou sumu výsledné splátky, se kterou budete spokojeni. Využijte online kalkulačku k simulaci různých scénářů. Experimentujte například s různou délkou fixace úroku nebo s výší měsíčních splátek. Hned uvidíte, jak výše hypotéky či délka jejího splácení ovlivňují úrokovou sazbu. Udělejte si přehled o všech variantách, ještě než vkročíte do budovy banky.

Buďte připraveni na refinancování hypotéky

Pokud se blíží konec fixace vaší stávající hypotéky, hypoteční kalkulačka vám umožní porovnat nabídky dalších finančních institucí. Pomůže vám sledovat jednotlivé nabídky úrokových sazeb i jejich RPSN a případně včas zareagovat na změny. Refinancujte svou hypotéku za výhodnějších podmínek, klidně u jiné banky.

Zjistěte, na jaký úvěr dosáhnete

Hypoteční kalkulačka vám podá virtuální pomocnou ruku i v případě, že je vaše vysněná nemovitost zatím v nedohlednu. Pomocí ní zjistíte maximální možnou výši úvěru, kterou si budete moct dovolit a bez větších vrásek (s ohledem na vaše příjmy a výdaje) splácet. To vám umožní zúžit výběr nemovitostí a dát vašemu snu o vlastním bydlení konkrétnější obrysy.

Tipy na závěr:

  • Porovnejte výsledky z více hypotečních kalkulaček od různých bank.
  • Nezaměřujte se pouze na nejnižší úrokovou sazbu, důležitějším ukazatelem výhodnosti hypotéky je údaj o RPSN. Zohledněte také ostatní faktory – délku fixace, další poplatky nebo podmínky čerpání.
  • Zadávejte do kalkulačky pouze relevantní údaje. Takové, které budete dokládat bance.

Zdroj foto: Suriyawut Suriya / Shutterstock.com

Vylepšete tuto stránku

Chcete doplnit nebo upravit tuto stránku? Vyplňte textové pole níže. Děkujeme ♥