Jak vybrat kvalitní realitní kancelář

Plánujete prodej nemovitosti, ale nemáte dostatek času na realizaci prodeje svépomocí? Chcete z prodeje vytěžit maximální výši tržní ceny? Ztrácíte se ve smlouvách a komunikace s úřady je pro Vás noční můrou? Svěřte prodej Vaší nemovitosti do rukou profesionálů, ale nedejte se oklamat podvodníky!

Na co je dobré se zaměřit

  • Kvalifikovaný makléř – Zeptejte se makléře, jak dlouho působí v oblasti realit a kolik nemovitostí prodá během roku. Začínající makléři pracují zpravidla pod dohledem zkušenějších kolegů, což není nic neobvyklého. Zvýšenou pozornost je nutno věnovat makléřům, kteří vykonávají práci makléře jako přivýdělek. Vždy si ověřte, co makléř říká. Za kontrolu stojí délka praxe nebo prokázané výsledky.
  • Exkluzivita služeb – Množství nabízených nemovitostí, ještě nemusí znamenat, že realitní makléř je odborníkem v oboru. Naopak to může signalizovat, že jeho motivace investovat do prodeje nemovitosti úsilí, čas i peníze je mnohem menší, než byste očekávali.
  • Reference předešlých klientů – Kontrola hodnocení předešlých klientů stejně jako komentáře na webových stránkách je namístě. Nezapomínejte, že makléře volíte v konečném důsledku vy sami, dle vlastních kritérií a na základě referencí ostatních klientů.
  • Úschova kupní ceny – Realitní kanceláře nabízí službu notářské nebo advokátní úschovy peněz. Úschova kupní ceny přímo v realitní kanceláři je zákonem zakázána. Pokud Vám i přes výše uvedené realitní makléř nabídne úschovu kupní ceny v RK, raději zvažte změnu realitní kanceláře.
  • Výše provize RK – Výše provize realitní kanceláře nesmí být rozhodujícím faktorem, na jehož základě se rozhodnete danou RK oslovit či nikoliv. Je zapotřebí porovnat rozsah poskytovaných služeb. Někteří makléři nabízí nízkou provizi, ale nabízené služby jsou značně omezené, nebo je zaplatíte zvlášť.
  • Náhledy smluv–Ačkoliv jsou smlouvy zpravidla krátké, srozumitelné a výstižné, žádnou smlouvu byste neměli podepisovat bez předchozího uvážení. Za předpokladu, že Vás realitní makléř začne do podpisu zprostředkovatelské smlouvy tlačit, pak zbystřete a smlouvu nepodepisujte bez důkladné kontroly.

Vylepšete tuto stránku

Chcete doplnit nebo upravit tuto stránku? Vyplňte textové pole níže. Děkujeme ♥