Jak topit plynem i bez plynofikace? Poradíme vám…

Poptávka po vytápění domácností i komerčních a průmyslových objektů plynem stále roste. Stojí za tím nejen zákaz provozu kotlů určitých emisních tříd, který již brzy vstoupí v platnost, ale i vysokými cenami elektřiny a tuhých paliv. Vytápění plynem přitom oproti vytápění tuhými palivy nabízí vysoký komfort a minimální požadavky na údržbu spalinových cest a spotřebiče. Chtěli byste topit plynem, ale nemáte k dispozici distribuční síť? Poradíme vám, abyste mohli topit plynem už v této topné sezóně.

Poptávka po vytápění domácností i komerčních a průmyslových objektů plynem stále roste. Stojí za tím nejen zákaz provozu kotlů určitých emisních tříd, který již brzy vstoupí v platnost, ale i vysokými cenami elektřiny a tuhých paliv. Vytápění plynem přitom oproti vytápění tuhými palivy nabízí vysoký komfort a minimální požadavky na údržbu spalinových cest a spotřebiče. Chtěli byste topit plynem, ale nemáte k dispozici distribuční síť? Poradíme vám, abyste mohli topit plynem už v této topné sezóně.

Nebojte se, nebudete tahat lahve s plynem…

Mnozí si jistě vzpomenou, v jaké formě používali především v kuchyních naše babičky. Tehdy se samozřejmě jednalo o klasickou láhev s plynem, respektive lahev s propan-butanem, která se měnila na různých sběrných místech, jakmile byla prázdná.

Kromě opakovaného připojování a odpojování, ale i dopravy na sběrné místo je nutné pamatovat i na samotnou váhu lahve nebo na skutečnost, že plyn často došel v nejméně vhodnou chvíli.

Dnes sice můžete láhev s plynem stále používat, ale praktičtější i finančně výhodnější jsou velkokapacitní zásobníky na plyn umístěné na vaší zahradě. Tyto zásobníky mají rozličnou kapacitu a vy si tak můžete zvolit ten, který nejlépe odpovídá vašim potřebám.

Ani cena instalace plynového vytápění ze zásobníku vás děsit nemusí

Cena instalace plynového vytápění ze zásobníku je v porovnání s připojením k distribuční síti srovnatelná. Zásobník na plyn si totiž můžete za symbolický poplatek pronajmout od vašeho poskytovatele plynu.

Někdy můžete dokonce i ušetřit, protože distribuční síť bývá zpravidla vedena podél veřejných komunikací na hranici pozemků. Přívod plynu pak vede přes vaši zahradu až k domu, a to může být i několik desítek metrů. Ačkoli si výkop můžete připravit sami o zasypání a vlastní montáž plynového potrubí se vždy musí postarat specializovaná firma. Zásobník na plyn si oproti tomu můžete umístit poblíž domu.

Plynový zásobník můžete umístit i pod zem

V případě, že nechcete, aby byl plynový zásobník na vaší dokonale vyladěné zahradě vidět, můžete jej jednoduše umístit pod zem. S tím však naroste i cena instalace plynového vytápění, s čímž je nutné počítat.

Tuto investici však můžete postupně pokrývat skutečností, že plyn můžete nakupovat do zásoby za posezónní slevy, což u vytápění plynem z klasické distribuční sítě nejde.

https://www.flaga.cz/

Vylepšete tuto stránku

Chcete doplnit nebo upravit tuto stránku? Vyplňte textové pole níže. Děkujeme ♥